Friday, December 17, 2010

NYAMANNYA BELACAN BINTULU


Saya akan bercerita tentang belacan Bintulu yang terkenal nyaman itu. Ada orang Malaysia masih tidak mengenali belacan Bintulu yang sangat popular itu.

Bagi yang tak tahu bagaimana belacan di buat, tengoklah gambar di atas. Itulah ‘bubuk’ dalam bahasa orang Sarawak atau ‘baby shrimp’ kata orang putih.

Kebiasannya bagi pengusaha Belacan di bintulu hanya akan berasa senang hati jika menggunakan bubuk yang segar saja yang baru saja diambil dari laut.

Bintulu memang dekat dengan laut. Laut, bubuk memang sinonim dengan Bintulu. Tanpa belacan bintulu kemungkinan tidak megah dan berseri.

Bubuk ini jikalau baru diperolehi dari laut, keadaan masih segar, warnanya ada yang putih dan ada yang merah jambu. Bubuk ini juga boleh dimakan dibuat sebagai umai yang amat terkenal dalam masyarakat Melanau di Sarawak.

Umai bubuk juga sedap. Memang sedap betul...Selain dari bubuk ni juga dapat di keringkan dan di goreng. Cencaluk adalah salah satu dari produk dari udang kecil ni. Dari bubuk ini bermacam produk yang boleh dihasilkan.

Jikalau anda mencuba belacan Bintulu, sudah pasti tidak akan dapat melupakan kenyamanan belacan yang original ini. Pastikan anda mencubanya sendiri. NYAMANNYA BELACAN BINTULU. NAK CUBA? CUBALAH!!!